InternetLifestyle

Waar moet je rekening mee houden als je een auto wilt leasen?

Private lease is al jaren in opkomst. En dat is niet zo gek, want hiermee rij je voor een vast laag bedrag per maand in een gloednieuwe auto. Kosten voor onderhoud, verzekeringen en belastingen zijn inbegrepen. Maar hoe vind je de juiste leaseauto? En waar let je op bij het afsluiten van een leasecontract? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

1. Nieuw of occasion?

Vraag jezelf af of je per se een nieuwe auto wil leasen. Een tweedehands auto leasen is een stuk voordeliger: met een occasion van 1-3 jaar oud ben je elke maand al gauw een paar tientjes goedkoper uit. Daardoor kun je ook eerder kiezen voor een auto van een duurder merk.

Bovendien kun je als zakelijke rijder met een occasion van een lagere bijtelling profiteren. Dit komt doordat bepaalde tweedehands auto’s nog onder de oude, lagere bijtellingspercentages vallen. Kortom, tweedehands leasen is een prima optie voor wie de maandelijkse kosten wil drukken.

2. Klein, kleiner, kleinst

Ook door een kleinere auto te leasen kun je besparen op de kosten. Over het algemeen geldt: hoe kleiner en eenvoudiger, hoe goedkoper. Dus heb je niet per se een grote wagen nodig om ermee te kunnen doen wat je wil? En kun je goed uit de voeten met een kleiner voertuig en minder fratsen? Dan kan het lonen om voor kleiner te kiezen. Tenzij je bijvoorbeeld jaarlijks op wintersport gaat met de auto en daarvoor juist flink wat bagageruimte nodig hebt.

3. Let op het keurmerk

Kies voor een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease. Deze kwaliteitsnorm is in het leven geroepen door de leasebranche. Als de leasemaatschappij over dit keurmerk beschikt, kun je er vanuit gaan dat het contract eerlijke voorwaarden heeft. Het kostenplaatje is dan ook helder: je krijgt niet te maken met eventuele aanvullende hoge kosten. Bovendien heb je een gegarandeerde bedenktijd van 14 dagen en word je goed geholpen bij klachten.

4. De juiste kilometerbundel

Als je een leasecontract tekent, moet je ook een kilometerbundel kiezen. De leasemaatschappij gaat er meestal vanuit dat je minstens 10.000 km per jaar maakt. Als je voor een bundel van 10.000 km kiest maar uiteindelijk meer hebt gereden, moet je bijbetalen. Blijkt aan het einde van het contractjaar dat je je bundel niet helemaal hebt opgemaakt? Dan krijg je meestal geen geld terug voor de kilometers die je niet hebt gereden. Daarom is het belangrijk dat je een passende kilometerbundel kiest.

Goed om te weten: Lees vooraf goed je leasevoorwaarden door, want bij sommige (flexibele) contracten is het wél mogelijk om je kilometerbundel tussentijds aan te passen.

Conclusie

Een leaseauto kan voordeliger uitpakken dan het kopen van een auto. Je bent altijd verzekerd van vervoer, hebt geen omkijken naar controles en reparaties, en dankzij het vaste maandbedrag weet je vaak precies wat de kosten voor je leaseauto zijn.

Comments are closed.