Sommige ondernemers besteden hun boekhouding uit aan een accountant of administratiekantoor. In dat geval heb je hier zelf niet of nauwelijks omkijken naar. Dit lijkt ideaal, maar er kleeft ook een nadeel aan. Boekhouding uitbesteden kost namelijk geld. Daarom kiest menig ondernemer ervoor om hier zelf mee aan de slag te gaan. Maak je gebruik van boekhoudsoftware? Dan hoef je niet over specifieke kennis te beschikken om zelf jouw boekhouding te doen. Wel moet je op een aantal dingen letten. Wij zetten hieronder drie belangrijke aandachtspunten bij boekhouden op een rijtje.
1. Zijn alle facturen betaald?
Als ondernemer verstuur je wekelijks of maandelijks facturen naar jouw klanten. Op deze factuur vermeld je zeer waarschijnlijk een betalingstermijn. Hiermee verzoek je de ontvanger om het bedrag te voldoen binnen de genoemde periode. Uiteraard wil je ervoor zorgen dat jouw boekhouding klopt. Controleer daarom goed of alle facturen ook betaald zijn. Houd je jouw administratie nog op papier bij? Print dan alle facturen en voorzie deze van een aantekening zodra ze betaald zijn. Als je er liever niet op schrijft, kun je de betaalde facturen ook achter een tabblad in een ordner doen. Op deze manier houd je het overzichtelijk.
2. Vergeet de belastingaangifte niet
Net als iedere andere Nederlander doe je als zelfstandig ondernemer ook aangifte inkomstenbelasting. Deze aangifte doe je eenmaal per jaar. Op basis hiervan wordt duidelijk of je geld terugkrijgt van de Belastingdienst of datje juist moet betalen. Je moet overigens weten dat dit niet de enige aangifte waar je als ondernemer te maken krijgt. Nee, want je moet ook btw-aangifte doen. Dit doe je per maand, per kwartaal of per jaar. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal.
Bij de btw-aangifte geef je aan de Belastingdienst door wat jouw omzet over de afgelopen periode was. Aan de hand hiervan wordt duidelijk hoeveel btw je betaald en ontvangen hebt. Heb je meer ontvangen dan betaald? Dan krijg je geld terug. Als je meer ontvangen dan betaald hebt, moet je geld afdragen aan de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je zowel de btw-aangifte als de aangifte inkomstenbelasting tijdig aanlevert bij de Belastingdienst. Doe je dit niet? Dan krijg je een boete. De eerste keer blijft het vaak bij een waarschuwing, maar vanaf de tweede keer krijg je direct een boete aan de broek.
3. Archiveer jouw boekhouding digitaal
Ben je ondernemer en doe je zelf jouw boekhouding? Dan ben je ongetwijfeld blij als de administratie op orde is. Berg alles na afloop goed op en gooi vooral niets weg. Volgens de Nederlandse wet ben je namelijk verplicht om jouw administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Sommige gegevens moeten zelfs tien jaar bewaard blijven. Verstuur je veel facturen en doe je jouw boekhouding nog op papier? Dan heb je na zeven jaar ongetwijfeld talloze ordners gevuld met papierwerk.
Niet iedere ondernemer vindt het handig om zijn boekhouding op papier te doen. Dit komt vooral doordat het bewaren van een papieren administratie flink wat ruimte in beslag neemt. Gelukkig mag je jouw boekhouding ook digitaal archiveren. Dit doe je met behulp van een online boekhoudprogramma. Je hoeft in dat geval niet bang te zijn dat jouw administratie verloren gaat, zelfs niet bij een brand. Dankzij een online boekhoudprogramma is jouw boekhouding namelijk altijd en overal inzichtelijk.