Hoe vaak betaal jij digitaal? Hoe vaak gaat er nog ‘echt’ geld door je handen, en betaal je hiermee voor goederen of diensten? Ons betalingsverkeer speelt zich steeds meer achter de schermen af, op computers, waarbij de tijd dat er fysiek geld van de ene naar de andere partij gaat al lang achter ons ligt.
Wat wisselingen van cijfertjes
Voor wie een beetje wantrouwend is aangelegd, is het nogal wat. Het geld dat we bezitten, is feitelijk niet veel anders dan een stel cijfertjes op een schermpje. Kwamen we vroeger nog geregeld bij de bank om geld te storten of op te nemen, en zagen we het resultaat van het tegoed dat we bij hen hadden letterlijk in onze handen en in onze portemonnee, is dat nu wel anders. Contant geld wordt steeds minder gebruikt, en bijna al onze betalingen verlopen digitaal.
Natuurlijk is je banksaldo meer dan die paar cijfertjes die de bankieren-app op je telefoon je laat zien. Het is al vele jaren niet meer zo dat een bank jouw geld ook echt ergens in een kluis voor je bewaart, maar hun systemen zijn zodanig ingericht dat je erop mag vertrouwen dat het bedrag dat je in je scherm ziet, ook echt het bedrag is dat ze namens jou beheren. Iedere keer als je een transactie doet, bijvoorbeeld een broodje koopt en afrekent met je betaalpas, wordt er feitelijk een verzoek gestuurd naar je bank. Er wordt gekeken of je genoeg saldo op je rekening hebt om de betaling te doen en zo ja, wordt je tegoed hierna direct bijgewerkt. Jij hebt je broodje afgerekend en kunt lekker gaan lunchen, je bank heeft je tegoed aangepast, en de bankrekening van de verkoper is eveneens bijgewerkt, want daar is jouw geld naar overgeschreven. Allemaal in een paar seconde tijd.
Digitaal betalen zonder banken
Waar banken een hele grote rol spelen in ons reguliere, digitale betalingsverkeer, blijkt dat er ook kan worden betaald en gehandeld zonder de tussenkomst van een bank. Niet iedereen vindt het even prettig dat er een centraal systeem is dat van iedereen precies weet hoeveel geld hij of zij heeft, en hoe dit wordt uitgegeven. De eerste cryptomunt, de Bitcoin, afgekort BTC, maakte hier dan ook korte metten mee. Een digitale wallet met deze cryptomunt kun je ook anoniem starten. En banken, die spelen geen rol: via blockchain wordt precies bijgehouden hoeveel tegoed eenieder heeft. Net als bij normaal betalingsverkeer worden mutaties direct, en vaak nog sneller dan bij banken, verwerkt. De ene persoon krijgt er tegoed bij, wat er bij een ander af gaat. Net als bij een bank, maar dan door de kracht van de gebruikers zelf.